AHŞAP EVLERİN ÖMÜRLERİ NE KADARDIR?

Ahşap ev yaptırmak isteyenlerin aklına takılan en önemli sorudan biri de ahşap evlerin ömrüdür. Ahşap evler insanlara çürüyüp dökülecekmiş gibi bir izlenim sunar. Fakat ahşap evler öylesine dayanıklıdır ki yaptıracağınız ev torununuzun çocuğuna dahi miras kalabilir. Kaliteli ağaçlardan ve uygun yöntemlerle yapılmış olan ahşap evlerin ömrü düşünülenden çok daha uzundur. Şöyle bir tarihe gidecek olursak tarihi Osmanlı evleri, asma köprüleri, mescidler ve daha pek çok yapının ahşaptan yapıldığını ve günümüze dek kendini koruduğunu görebiliriz. Öyle ki bazı ahşap yapılar deprem, heyelan gibi felaketlere rağmen yıkılmamıştır. Yani ahşap evler de uzun yıllara tanıklık etmiş kaliteli ve sağlıklı yapılar arasında yer almaktadır.

Fırınlanan ve emprenye edilen, sarı çam ağacından yapılan bir ahşap evin ortalama kullanım ömrü 70 ile 120 sene arasındadır. Burada ömrü belirleyen faktörler arasında ağacın kesim şekli, ağacın cinsi, fırınlanma derecesi, emprenyenin kalitesi yer almaktadır. Bu faktörler arasında ağacın kalitesi oldukça önemlidir. Türkiye’de genelde yurt dışından ithal edilen çam ağacı kullanılmaktadır. Maalesef Türkiye’de ki ormanların kesilerek biteceği düşünüldüğünden bizim iklimimize uygun özellikteki ağaçları kullanmıyoruz. Halbuki Rusya İskandinav ülkelerinin ekonomilerinin %25’i ormancılıktan oluşmaktadır. Burada dikkat çekmemiz gereken şey profesyonel ormancılık yapabilmektir. Kesilen her ağaç yerine fidan dikilmeli,bakımları yapılmalı aksi takdirde elbette ormanlar tükenir.

Ahşap ev modellerinin seçiminde İthal gelen çam ağacının özellikle bataklık çamı diğer adıyla lifli çam olması evinizin kalitesi açısından oldukça önemlidir. Lifli ağaçlar çatlamazlar fakat lifsiz ağaçlar çatlarlar ve zamanla ayrılarak ahşabın taşıyıcılık özelliğinin bozulmasına neden olurlar. Ahşap ev kalitesini etkileyen etkenlerden biri de Ahşap malzemelerin uygun bir şekilde fırınlanmasıdır. Fırınlanma farklı yöntemlerle karşımıza çıkar. Izgara üzerine ahşapların dizilip hava sirkülasyonu ile soğuması ikinci tercihken sıcak bir fırına atılım nem oranının %16-18 e çekilmesi gibi birinci kalitede fırınlama yöntemi olarak bilinir. Bunun sebebi daha sağlıklı bir ortamda fırınlanmış olmasıdır.